РЕСУРСНИ ЦЕНТАР ЗА
ПОДРШКУ ИСТРАЖИВАЊИМА

Србија постаје чланица Европског друштвеног истраживања

slika za vest

На састанку Генералне Скупштине Европског Истраживачког Инфратсруктуралног Конзорцијума 18. октобра у Франкфурту, Србија је постала чланица Европског Друштвеног Истраживања. 

 

Према речима координатора националног ЕДИ тима за Србију, др Драгана Станојевића, укључивање у ово истраживање омогућиће истраживачкој заједници у Србији трансфер теоријског и методолошког знања и пракси из области друштвених истраживања у домаћу научну заједницу, оспособљавање истраживача за обављање међународних лонгитудиналних и компаративних истраживања и повећавање видљивости домаће академске заједнице у међународним круговима. 

 

Европско друштвено истраживање (ЕДИ) је методолошки и теоријски најобухватније међународно компаративно истраживање, које се изводи под окриљем Европског истраживачког инфраструктуралног конзорцијума – European Research Infrastructure Consortium (ERIC). Истраживање се од 2002. године спроводи на сваке две године и притом је од стране институција Европске уније (Европска комисија и Парламент ЕУ) препознат као један од кључних извора података који омогућава мерење и разумевање дугорочних структурних промена, али и промена вредносно-културних образаца и пракси грађана и грађанки у европским друштвима. 

 

У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Генералној Скупштини је присуствовао др Горан Башић, директор Института друштвених наука, чијег излагања је Скупштина једногласно донела одлуку да Србија може приступити ЕДИ.

 

„Укључивање Србије у Европско друштвено истраживање је од изузетног значаја с обзиром да ће укључити велики број научника, а поготову младих истраживача у друштвеним наукама и пружити им прилику да сарађују са својим европским колегама“, изјавио је Владимир Поповић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја. 

 

 

Приступ Србије Европском друштвеном истраживању омогућило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а подржао ПЕРФОРМ, пројекат Швајцарске агенције за развој и сарадњу који у Србији и Албанији спроводи организација ХЕЛВЕТАС Swiss Intercooperation и Универзитет у Фрибургу.