RESURSNI CENTAR ZA
PODRŠKU ISTRAŽIVANjIMA

Srbija postaje članica Evropskog društvenog istraživanja

slika za vest

Na sastanku Generalne Skupštine Evropskog Istraživačkog Infratsrukturalnog Konzorcijuma 18. oktobra u Frankfurtu, Srbija je postala članica Evropskog Društvenog Istraživanja. 

 

Prema rečima koordinatora nacionalnog EDI tima za Srbiju, dr Dragana Stanojevića, uključivanje u ovo istraživanje omogućiće istraživačkoj zajednici u Srbiji transfer teorijskog i metodološkog znanja i praksi iz oblasti društvenih istraživanja u domaću naučnu zajednicu, osposobljavanje istraživača za obavljanje međunarodnih longitudinalnih i komparativnih istraživanja i povećavanje vidljivosti domaće akademske zajednice u međunarodnim krugovima. 

 

Evropsko društveno istraživanje (EDI) je metodološki i teorijski najobuhvatnije međunarodno komparativno istraživanje, koje se izvodi  pod okriljem Evropskog istraživačkog infrastrukturalnog konzorcijuma – European Research Infrastructure Consortium (ERIC).  Istraživanje se od 2002. godine sprovodi na svake dve godine i pritom je od strane institucija  Evropske unije (Evropska komisija i Parlament EU) prepoznat kao jedan od ključnih izvora podataka koji omogućava merenje i razumevanje dugoročnih strukturnih promena, ali i promena vrednosno-kulturnih obrazaca i praksi građana i gradjanki u evropskim društvima. 

 

U ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Generalnoj Skupštini je prisustvovao dr Goran Bašić, direktor Instituta društvenih nauka, čijeg izlaganja je Skupština jednoglasno donela odluku da Srbija može pristupiti EDI.

 

„Uključivanje Srbije u Evropsko društveno istraživanje je od izuzetnog značaja s obzirom da će uključiti veliki broj naučnika, a pogotovu mladih istraživača u društvenim naukama i pružiti im priliku da sarađuju sa svojim evropskim kolegama“, izjavio je Vladimir Popović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 

 

 

Pristup Srbije Evropskom društvenom istraživanju omogućilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a podržao PERFORM, projekat Švajcarske agencije za razvoj i saradnju koji u Srbiji i Albaniji sprovodi organizacija HELVETAS Swiss Intercooperation i Univerzitet u Friburgu.