INSTITUT DRUŠTVENIH NAUKA15. septembar, Bet Debora, Beograd

Na Devetoj međunarodnoj konferenciji „Jevrejske žene: biti prisutna, doprineti promenama“ koja je održana u Beogradu, 15. septembra dr Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta društvenih nauka, izlagala je na temu „Position of trans women in Serbia“, bazirajući se na istraživačkim podacima objavljenim u institutskom izdanju Transrodno lice pravde.

3. septembar Bled

Dr Neven Cvetićanin, rukovodilac Foruma za strateške studije (FORST), istraživačke grupe Instituta društvenih nauka, je od 3. do 5. septembra 2019. godine boravio na Bledu u Sloveniji gde je učestvovao na više značajnih međunarodnih konferencija. 

27-28, juni 2019 - Prijevor

Dr Zorica Mršević je učestvovala na 22. međunarodnoj DQM konferenciji "Life cycle engineering and management" koja je održana u Istraživačkom centru DQM. Dr Mršević je prezentirala rad “Gender perspective of risk management related to disaster / accident risks“ napisan u koaturstvu sa mr Svetlanom Janković, objavljenom u konferencijskom zborniku radova (str. 65-71), gde je istaknuto da žene i muškarci, moraju ravnopravno da upravljaju rizicima od katastrofa/nepogoda.

12. maj 2019. Brioni

Dr Zorica Mršević je učestvovala na 23. Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji “Nacionalne manjine, migracije i sigurnost”, koja se na Brionima održala od 9. do12. maja 2019. u organizaciji Centra za međunarodne studije Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Akademske mreže za saradnju u Jugoistočnoj Europi kojom koordinira Institut društvenih nauka. Dr Mršević je na panelu “Migracije i sigurnost” prezentirala rad “Exposure of migrant women to security risks“ (Izloženost žena migrantkinja bezbednosnim rizicima) napisan u koaturstvu sa mr Svetlanom Janković. Istaknut je problem rodno zasnovanog nasilja kao moment razlikovanja statusa migrantkinja od muškaraca iz istih zemalja ili migratornih područja.

01. jun 2019 - Banjaluka

Dr Zorica Mršević je učestvovala na Međunarodnoj naučnoj konferenciji. „Društvene devijacije”, koja se održala od 31.05. do 01.06. 2019. godine u Banjaluci u organizaciji Centra modernih znanja i Fakulteta političkih nauka Univerziteta Banjaluka. Centralna tema konferencije na kojoj je učestvovalo preko 60 autorki i autora iz regiona (najviše iz BiH, ali i iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i dr) je bila Položaj marginalizovanih grupa u društvu. Dr Mršević je prezentirala svoj rad na temu „Položaj lezbejki u Srbiji“ na plenarnom panelu. Njen rad je štampan u Zborniku radova sa Konferencije: https://www.centarmodernihznanja.com/attachments/article/39/Zbornik_IV.pdf

library
Biblioteka
library
Stanovništvo
library
Istraživačke grupe
library
Arhiva

 1. 10. jul 1957.

  Osnovan Institut društvenih nauka.
  - Obrazovana odeljenja za ekonomske nauke, sociologiju, istorijske nauke, i odeljenje za političke i pravne nauke.

 2. 1958. - 1965.

  U Institutu je funkcionisala postdiplomska škola iz društvenih nauka.

 3. 1961.

  Obrazovano odeljenje za filozofiju.

 4. 1962.

  Osnovan Centar za demografska istraživanja.

 5. 1963.

  Pokrenut časopis Stanovništvo.
  - Obrazovan Centar za istraživanje javnog mnjenja.

 6. 1969.

  Odeljenje za istorijske nauke se izdvaja u Institut za savremenu istoriju.

 7. 1977.

  Pravo osnivača IDN preuzima Vlada RS.

 8. 1981.

  Pristupanje Instituta u Univerzitet u Beogradu.
  - Osnovan Centar za filozofiju i društvenu teoriju.

 9. 1992.

  Centar za filozofiju i društvenu teoriju se izdvojio.

 10. 1998.

  Institut društvenih nauka isključen sa Univerziteta.

 11. 2014.

  Pokrenut postupak za povratak u sastav Univerziteta u Beogradu.

 12. 2016.

  Osnovan Resursni centar za podršku istraživanjima;
  - Osnovan Centar za filozofiju;
  - U okviru Centra za sociološka istraživanja, ustanovljena je grupa za antropološka istraživanja.

Monografije

Zbornici