ИНСТИТУТ ДРУШТВЕНИХ НАУКА

Одржан округли сто "Изазови и перспeктиве XXI века за идентитет и достојанство личности"

slika za vest

Поводом обележавања шездесетогодишњице Института друштвених наука, у петак 27. октобра, одржан је Округли сто „Изазови и перспективе XXI века за идентитет и достојанство личности“, у организацији Одељења за филозофију. 

Tеме које су покренуте поводом обележавања значајне годишњице за историју развоја научних институција и друштвених наука у Србији, представљају прилику да се дотакну најважнија питања филозофије, науке и друштва у светлу савремених друштвених прилика, али истовремено разумљивих кроз њихов теоријски дискурс. Та важна питања отварају могућност даљњег разматрања односа филозофских и социјалних теорија и политичке праксе, изградње друштвених и научних институција и успостављања нових културних и теоријских образаца, правних и етичких норми, у пост-капиталистичком свету.

Наведеним темама округлог стола надовезујемо се на богату традицију критичког мишљења ИДН-а (Одељење за филозофију), и отварамо при том простор новог и аргументованог дијалога не само између различитих филозофских становишта, него такође и других теоријских перспектива. 

Према Књизи сажетака и Програму, који је већ публикован, на скупу ће своја излагања поднети истраживачи Одељења за филозофију ИДН-а и гости с других Факултета и институција из Београда, Новог Сада, Бањалуке и Смедеревске Паланке. 

Округли сто су чиниле две сесије, под насловом: Род, идентитет и достојанство, у оквиру којих су излагали: Наталија Мићуновић, Игор Милинковић, Софија Мојсић, Владимир Ђурђевић, и друга сесија: Филозофски и правни аспекти достојанства, у којој су учествовали: Милан Брдар, Душка Франета, Зоран Кинђић и Маринко Лолић.

Монографије

Зборници