ИНСТИТУТ ДРУШТВЕНИХ НАУКА

Oдржан научни скуп "Предузетништво vs. рентијерство"

slika za vest

Центар за економска истраживања ИДН је 31. маја организовао научни скуп под називом "ПРЕДУЗЕТНИШТВО VS. РЕНТИЈЕРСТВО". Ово је традиционални скуп који се одржава крајем маја сваке године. До сада је одржано 28 научних скупова и сви су били мултидисциплинарног карактера. Објављен је тематски зборник радова „ПРЕДУЗЕТНИШТВО VS. РЕНТИЈЕРСТВО“ који садржи 29 радова 43 аутора из Србије, Црне Горе и Русије. Скуп се организује у сарадњи са Универзитетом Доња Горица (УДГ) из Црне Горе. Тема скупа је посвећена односу предузетништва и рентијерства, као и истраживању међузависности предузетништва, као енергије развоја и рентијерства, као ентропије развоја.
Учесници конференције су покушали да идентификују разлоге због којих је предузетништво код нас недовољно развијено, зашто брзо преовладају склоности ка бирократском ухлебљењу и рентијерству, зашто смо више рентијерско, него предузетничко друштво. Аутори радова су истакли да се недовољан развој предузетништва јавља због неповољног историјског наслеђа, слабости образовног система који се недовољно ангажује како би нове генерације оспособио да се ухвате у коштац са правилима игре на слободном тржишту, због заосталих  и неуспешних реформских процеса који још нису креирали пословни амбијент где би приватна иницијатива дошла до пуног замаха и сл. Разобличавањем ових разлога стварају се услови за дефинисање могућих промена које би утицале да се ограничене и драгоцене склоности ка предузетништву наших грађана успешно искажу и да уместо рентијерске и бирократске, постанемо предузетничка нација, што је синоним за економски развијено и прогресивно друштво.
Надамо се да је овогодишња тема пробудила интересовања истраживача из различитих области науке и истраживања, као и да су разговори и дискусије на скупу допринели бољем разумевању неких догађаја код нас и у свету и можда отвориле нове теме за истраживања.

Фото галерија

Монографије

Зборници