ИНСТИТУТ ДРУШТВЕНИХ НАУКА

Одржана промоција књиге др Невена Цветићанина "Слепе улице историје"

slika za vest

У Институту друштвених наука у среду 3. октобра 2018. одржана је промоција књиге др Невена Цветићанина „Слепе улице историје; елита, (дис)континуитет и легитимитет“ о којој су говорили др Горан Башић, др Душко Лопандић, др Лилијана Чичкарић, Гојко Божовић и аутор.
Представљајући књигу др Горан Башић је истакао да књига др Цветићанина представља значајно и вредно дело које друштвене феномене, у овом случају феномен елите у Србији, осветлава са више страна, не само научне стране, већ и практично политичке стране, што књизи даје посебну привлачност. Др Башић је рекао да је квалитет књиге што је она мултидисциплинарна јер се у њој укрштају различите дисциплине друштвених наука, услед чега је истраживани феномен елите у Србији обрађен темељно и квалитетно.
Др Душко Лопандић је рекао да је квалитет књиге др Цветићанина више у томе што она покреће важна питања као што је питање могућности да се у Србији изгради функционална елита за 21. век, него што претендује да наметне аподиктичке и ригидне одговоре на постављена питања. Др Лопандић је такође истакао да књига представља позив на нови друштвени договор у Србији, који је научно аргументован.
Др Лилијана Чичкарић је истакла да књига Др Цветићанина представља уравнотежено дело које је феномен елите у Србији истражило у исти мах и на научан, али и на популаран начин и да књига стога може бити привлачна не само за научни и професионални миље, већ и за ширу публику. Др Чичкарић је истакла да књига, истражујући феномен елите у Србији, покушава да на озбиљан и уравнотежен начин. одговори важна друштвена питања која дуго муче српско друштво.
Гојко Божовић из издавачке куће Архипелаг је истакао да књига др Цветићанина покушава да објасни честу појаву недостатка дијалога унутар различитих и идеолошки сукобљених страна српске елите и чињеницу да српском друштву недостаје озбиљан дијалог и консензус о важним друштвеним, националним и државним питањима.
Аутор књиге Др Невен Цветићанин се у свом излагању захвалио свима који су учестовали у продукцији књиге, матичном Институту друштвених наука и издавачкој кући Архипелаг, као и тиму који је радио на припреми књиге, говорницима на промоцији и присутним медијима. Он је образложио мотиве који су га потакнули да предузме истраживање феномена елите у Србији и навео изворе и литературу коју је користио у истраживању, као и методолошки приступ којим се водио у истраживању. Издвојио је неколико релевантних закључака из књиге као могући прилог теми разумевања елите у Србији и предложио институционална решења за њену функционалнију конституцију у 21. веку у односу на претходно време.
Потом је аутор књиге одговорио на неколицину питања колега из публике у плодној и озбиљној дискусији.  

ФОТО ГАЛЕРИЈА

Монографије

Зборници