INSTITUT DRUŠTVENIH NAUKAOdržana promocija knjige "Transrodno lice pravde" dr Zorice Mršević i panel diskusija O Izazovima transrodnosti u Srbiji

slika za vest

Promocija knjige dr Zorice Mršević Transrodno lice pravde održana je 7. maja u Institutu društvenih nauka u Beogradu. O knjizi su govorili dr Goran Bašić direktor izdavača Instituta društvenih nauka,  dr Lilijana Čičkarić, recenzentkinja, naučna savetnica Instituta društvenih nauka, dr Jelena Simić, recenzentkinja, Pravni fakultet Univerziteta Union i dr Zorica Mršević, autorka knjige, naučna savetnica. Sva izlaganja su sa različitih aspekata ukazivala na značaj nastavka analize rodnih identiteta i njihovih društvenih i pravno regulisanih statusa i dalje institutske aktivnosti u oblasti studija roda. Ujedno su podržane i zakonske novine kao neophodna garancija ljudskih prava transrodnih osoba.

Polazeći od stava zastupanog u knjizi da je pravni i društveni status transrodnih osoba jedna od najdinamičnijih oblasti permanentih promena u današnjem vremenu, u nastavku promocije održana je panel diskusija o izazovima i promenama shvatanja statusa i prava transrodnih osoba. Učestvavale su Jelena Vidić, koja je govorila o psihološkim pristupima transrodnosti, Milan Đurić Agatha, o iskustvoma transrodne osobe u okviru LGBT i zenskog pokreta, Dragoslava Barzut, o nasilju nad transrodnim osobama, Sonja Katafaj, o iskustvima transrodne osobe u sportu i Jovanka Todorović, o aktivizmu za poboljšanje položaja trans zajednice organizacija u Srbiji i u regionu.

 

Monografije

Zbornici