INSTITUT DRUŠTVENIH NAUKAOdržan naučni skup "Preduzetništvo vs. rentijerstvo"

slika za vest

Centar za ekonomska istraživanja IDN je 31. maja organizovao naučni skup pod nazivom „PREDUZETNIŠTVO VS. RENTIJERSTVO“. Ovo je tradicionalni skup koji se održava krajem maja svake godine. Do sada je održano 28 naučnih skupova i svi su bili multidisciplinarnog karaktera. Objavljen je tematski zbornik radova „PREDUZETNIŠTVO VS. RENTIJERSTVO“ koji sadrži 29 radova 43 autora iz Srbije, Crne Gore i Rusije. Skup se organizuje u saradnji sa Univerzitetom Donja Gorica (UDG) iz Crne Gore. Tema skupa je posvećena odnosu preduzetništva i rentijerstva, kao i istraživanju međuzavisnosti preduzetništva, kao energije razvoja i rentijerstva, kao entropije razvoja.
Učesnici konferencije su pokušali da identifikuju razloge zbog kojih je preduzetništvo kod nas nedovoljno razvijeno, zašto brzo preovladaju sklonosti ka birokratskom uhlebljenju i rentijerstvu, zašto smo više rentijersko, nego preduzetničko društvo. Autori radova su istakli da se nedovoljan razvoj preduzetništva javlja zbog nepovoljnog istorijskog nasleđa, slabosti obrazovnog sistema koji se nedovoljno angažuje kako bi nove generacije osposobio da se uhvate u koštac sa pravilima igre na slobodnom tržištu, zbog zaostalih  i neuspešnih reformskih procesa koji još nisu kreirali poslovni ambijent gde bi privatna inicijativa došla do punog zamaha i sl. Razobličavanjem ovih razloga stvaraju se uslovi za definisanje mogućih promena koje bi uticale da se ograničene i dragocene sklonosti ka preduzetništvu naših građana uspešno iskažu i da umesto rentijerske i birokratske, postanemo preduzetnička nacija, što je sinonim za ekonomski razvijeno i progresivno društvo.
Nadamo se da je ovogodišnja tema probudila interesovanja istraživača iz različitih oblasti nauke i istraživanja, kao i da su razgovori i diskusije na skupu doprineli boljem razumevanju nekih događaja kod nas i u svetu i možda otvorile nove teme za istraživanja.

Foto galerija

Monografije

Zbornici